Αναγνώστες

Στην περίπτωση που κάποιος από τους συνδέσμους που προτείνονται στο ιστολόγιο δεν είναι ενεργός ή είναι εσφαλμένος, μπορείτε να με ενημερώνετε είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος είτε μέσω σχολίου. Ευχαριστώ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τις οδηγίες εκτύπωσης του υλικού του ιστολογίου.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Για να αναζητήσετε θεματικές ενότητες, δείτε πρώτα στο πλάι του ιστολογίου, στο μενού ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει. Κλικάρετε δύο φορές και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Σε κάθε σελίδα μπορείτε να δείτε μέχρι 10 αναρτήσεις για το κάθε θέμα. Για να μπορέσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε Παλαιότερες Αναρτήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Σχετικά με την αναδημοσίευση:

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς, όλο το υλικό που έχει το όνομά μου και την υπογραφή του ιστολογίου "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό" είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και προς ελεύθερη προσωπική χρήση για όλους. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορική του εκμετάλλευση, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί υλικό που έχω φτιάξει εγώ για να κερδοσκοπήσει κάποιος είτε μέσω του υλικού αυτού καθεαυτού, είτε μέσω διαφημίσεων (το κείμενο το δανείστηκα από τη συνάδελφο Ιωάννα Χατσίκου).

Επίσης, παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, να αναρτήσει τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη γραμμή URL της κάθε ανάρτησης και ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ το περιεχόμενο της ανάρτησης ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ SLIDESHARE ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου από την ιστοσελίδα του Slideshare έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν μεταφερθεί πλέον στο προσωπικό μου drive ως νέοι σύνδεσμοι και βεβαίως το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Θα ήταν για μένα εξαιρετική τιμή, αν θέλατε να γίνετε μέλη στη Δημόσια Ομάδα στο Facebook που διαχειρίζομαι, με το όνομα "Μία τάξη, μία καρδιά, ένα όνειρο", για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, να γνωρίζετε τη δουλειά σπουδαίων συναδέλφων και να αναρτάτε όσες όμορφες δημιουργίες και ιδέες έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τάνια Μάνεση

https://www.facebook.com/groups/212648049523134


30 Σεπ 2012

Φύλλο Εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων


Μαθαίνοντας για τις οργανώσεις προστασίας των ζώων που κινδυνεύουν στο...Νηπιαγωγείο
Στο παρόν ιστολόγιο κλικάροντας ΕΔΩ θα βρείτε 5 ακόμα σχετικές αναρτήσεις.  



Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ήμερας προστασίας των Ζώων και έχοντας μιλησει για τα κυριότερα απειλούμενα είδη ζώων (στην Ελλάδα) καθώς και για τις οργανώσεις-συλλόγους που τα περιθάλπουν και τα φροντίζουν, προτείνεται να επεξεργαστούμε με τα παιδιά το ακόλουθο φύλλο εργασίας.

Φύλλο Εργασίας
για τα Απειλούμενα Είδη των Ζώων




Παγκόσμα Ημέρα Προστασίας των Ζώων: Οργανώσεις που προστατεύουν τα απειλούμενα ζώα - Πίνακας Αναφοράς

4 Οκτωβρίου
Η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων...
στο Νηπιαγωγείο

Στο παρόν ιστολόγιο κλικάροντας ΕΔΩ θα βρείτε 5 ακόμα σχετικές με τα ζώα υπό εξαφάνιση αναρτήσεις.  


Διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορες οργανώσεις, ως επί το πλείστον μη κυβερνητικές, που πρωταρχικό τους σκοπό έχουν την προστασία των απειλούμενων ειδών ζώων αλλά και φυτών...

Η ανάρτηση αυτή προτείνει έναν μικρό πίνακα αναφοράς μερικών από τις σημαντικότερες αυτές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται  με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και οι οποίες στηρίζουν το σπουδαίο τους έργο κυρίως στην εθελοντική προσπάθεια, συμμετοχή και προθυμία....(για σχετικό φύλλο εργασίας, δες την καταχώρηση στην Ετικέτα "Παγκόσμιες Ημέρες")


Πίνακας Αναφοράς με 8 βασικές οργανώσεις
για την προστασία των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα


και η ασπρόμαυρη εκδοχή για οικονομικότερη εκτύπωση...




Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων: Χάρτης απειλούμενων ζωων στην Ελλάδα

4 Οκτωβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων
Μελέτη Περιβάλλοντος στο Νηπιαγωγείο


Στο παρόν ιστολόγιο κλικάροντας ΕΔΩ θα βρείτε 5 ακόμα σχετικές αναρτήσεις.  

Τα ζώα που απειλούνται είναι δυστυχώς πολλά. Στον χάρτη που ακολουθεί έχουν συμπεριληφθεί 7 απειλούμενα είδη ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα και με τις προσπάθειες περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλόγων προστασίας των ζώων καταφέρνουν ακόμα να...επιβιώνουν.
Τα ζώα αυτά είναι τα εξής: τσακάλι, καφέ αρκούδα, κόκκινο ελάφι, μεσογειακή φώκια "μονάχους-μονάχους",
χελώνα καρέττα-καρέττα, αργυροπελέκανος και αγριόγιδο.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα.

Ο πίνακας αναφοράς συνοδεύει και συμπληρώνει τον χάρτη με την ονοματολογία των περιοχών, στις οποίες κυρίως συναντάται το κάθε είδος.

Επίσης, ακολουθεί ως φύλλο εργασίας ο χάρτης των απειλούμενων ζώων, για να κόψου και να κολλήσουν τα παιδιά στην σωστή θέση κάθε φορά και συμβουλευόμενα τον πίνακα αναφοράς, το όνομα του κάθε ζώου. Όσα παιδιά μπορούν, προτείνεται να επιχειρήσουν να αντιγράψουν το όνομα του κάθε ζώου μέσα στο πλαίσιο....
(για περισσότερες πληροφορίες και φύλλα εργασίας, βλ. επίσης την σχετική ετικέτα "Ζώα")


Ο χάρτης 7 σημαντικών απειλούμενων ζώων
που βρίσκουν "καταφύγιο" στην Ελλάδα


Ο συνοδευτικός πίνακας αναφοράς για τον χάρτη











ΚΑΙ....ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ






29 Σεπ 2012

4 Οκτωβρίου - Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων στο Νηπιαγωγείο

Στο παρόν ιστολόγιο κλικάροντας ΕΔΩ θα βρείτε 5 ακόμα σχετικές αναρτήσεις.  


Το φύλλο εργασίας που προτείνεται στην ανάρτηση αυτή αφορά τέσσερα από τα σημαντικότερα είδη ζώων που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στην Ελλάδα: η καφέ αρκούδα,
η μεσογειακή φώκια "μονάχους-μονάχους", η χελώνα καρέττα-καρέττα και ο λύγκας.
Για να τονίσει την ανάγκη της προστασίας τους, το ελληνικό κράτος τύπωσε μια σειρά γραμματοσήμων με αυτά τα ζώα (βλ. παρακάτω). Τα παιδιά αφού παρατηρήσουν τα γραμματόσημα καλούνται να συμπληρώσουν το σταυρόλεξο τοποθετώντας ένα γράμμα σε κάθε τετράγωνο. Η λέξη αρκούδα γράφεται κάθετα, ενώ οι τρεις υπόλοιπες οριζόντια, ξεκινώντας από το τετράγωγο που βρίσκεται δίπλα στην εικόνα του κάθε ζώου.

ΑΡΚΟΥΔΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΦΩΚΙΑ


ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΤΑ-ΚΑΡΕΤΤΑ


ΛΥΓΚΑΣ


Φύλλο Εργασίας για την
Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων

ΤΟ ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ
ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) ΖΩΩΝ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ
(έγχρωμη και ασπρόμαυρη εκδοχή)




Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας - Έργα Τέχνης με την Γιαγιά και τον Παππού

Η παγκόσμια ημέρα
Τρίτης Ηλικίας στο Νηπιαγωγείο

Η γιαγιά και ο παππούς σε έργα τέχνης
Ένα μικρό αφιέρωμα σε πίνακες ζωγραφικής του Γεώργιου Ιακωβίδη
με τους αγαπημένους μας
παππούδες και γιαγιάδες
(για το εικονόλεξο σχετικά με την γιαγιά και τον παππού,

Στην ανάρτηση αυτή έχουν συμπεριληφθεί έξι (6) από τους πιο σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής του μεγάλου μας ζωγράφου με κεντρικά πρόσωπα γιαγιάδες και παππούδες,
με συνοδευτικά ποιήματα για τον κάθε πίνακα. Το κάθε ποίημα περιλαμβάνει
με διαφορετικό χρώμα γραμματοσειράς τον τίτλο του πίνακα
στον οποίο αναφέρεται. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις εντυπώσεις τους για τον κάθε πίνακα ζωγραφικής, να αντιστοιχίσουν ποίημα με πίνακα και να "εντοπίσουν" τον τίτλο του κάθε πίνακα ζωγραφικής....











28 Σεπ 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων : Ο ταχυδρόμος σε πίνακες ζωγραφικής

9 Οκτωβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείων
στο...Νηπιαγωγείο


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα των Ταχυδρομείων μπορούμε να κάνουμε αναφορά σε έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν ως κεντρικό τους πρόσωπο τον...Ταχυδρόμο.
Τα παιδιά ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τις εντυπώσεις του για τους πίνακες ζωγραφικής, τι παρατηρούν σχετικά με τον περιβάλλοντα χώρο που αναπαριστά ο πίνακας, για τα πρόσωπα, τον τρόπο ντυσίματος και ασφαλώς τον ίδιο τον Ταχυδρόμο: την στολή του, το σακί ή την τσάντα του για τα γράμματα, τον τρόπο μεταφοράς του.
Εντοπίζουν τις διαφορές με την σημερινή εποχή και κάνουν συγκρίσεις...

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως αφετηρία τον πολύ γνωστό πίνακα του Vincent Van Gogh "O Tαχυδρόμος" και να προχωρήσουμε στους υπόλοιπους πέντε που προτείνονται σε αυτήν την ανάρτηση (ασφαλώς υπάρχουν πλήθος άλλοι), συνδυάζοντας την γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών με τα ποιήματα που "συνοδεύουν" τον κάθε πίνακα ζωγραφικής. Φυσικά μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα ποιήματα ως άξονα αναφοράς και τα παιδιά να προσπαθήσουν από την περιγραφή του ποιήματος να βρουν τον σωστό κάθε φορά πίνακα.



Ο μεγάλος Ολλανδός ζωγράφος Vincent Van Gogh ζωγράφισε το έργο
"Ο ταχυδρόμος", αν και η στολή του παραπέμπει περισσότερο σε...καπετάνιο.


Η παγκόσμια ημέρα των Ταχυδρομείων
μέσα από την Τέχνη της Ζωγραφικής

Ακολουθούν 5 πίνακες ζωγραφικής με κεντρικό πρόσωπο τον ταχυδρόμο
και τα 5 συνοδευτικά τους ποιήματα







28η Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο: ένα ποίημα για την φωνούλα Σ...

Συνήθως με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου, της 28ης Οκτωβρίου, και μιλώντας για την ελληνική Σημαία, διαπραγματευόμαστε με τα παιδιά την φωνούλα Σ,σ,ς.
Η ανάρτηση αυτή προτείνει ένα ποίημα με λεξεις που ξεκινούν από την φωνούλα Σ, όπως...σημαία.


Ένα εικονογραφημένο ποίημα
για την φωνούλα Σ,σ,ς



Η παγκόσμια ημέρα Ταχυδρομείου στο Νηπιαγωγείο

9 Οκτωβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου στο...
Νηπιαγωγείο


ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Το αλφαβητάρι του Ταχυδρομείου
Κάθε χρόνο στις 9 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του ταχυδρομείου με ένα μικρό αφιέρωμα στην θεματική αυτή περιοχή. Η ανάρτηση αυτή περιλαμβάνει, λοιπόν, μια εικονογραφημένη αλφαβήτα για τον εορτασμό της ημέρας του Ταχυδρομείου, επιχειρώντας να καλύψει το βασικό σχετικό "γλωσσάρι". Μπορεί να αξιοποιηθεί λοιπόν και ως πίνακας αναφοράς για τη θεματική ενότητα "Ταχυδρομείο"...








27 Σεπ 2012

Η 28η Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο - Φύλλο Εργασίας


Στο φύλλο εργασίας που ακολουθεί τα παιδιά επιλέγουν από τους αριθμούς που δίνονται εκείνους που χρειάζονται για να σχηματίσουν την ημερομηνία εορτασμού
της εθνικής μας επετείου...

28 Οκτωβρίου 1940

***δες επίσης και το αφιέρωμα στους 2 πολύ σημαντικούς ζωγράφους της Κατοχής:
Κώστα Μπαλάφα και Δημήτρη Χαριτιάδη
στην ετικέτα "28η Οκτωβρίου"


Φύλλο Εργασίας
για την 28η Οκτωβρίου και... τα Μαθηματικά


Η 28η Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο: φύλλο εργασίας

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου στις 28 Οκτωβρίου, μπορούμε να συζητήσουμε για την αξία της ειρήνης και για τις καταστροροφικές συνέπειες του πολέμου, παίρνοντας αφόρμηση
από συγκεκριμένα σύμβολα που συμβολίζουν την ειρήνη και τον πόλεμο.

***για τις υπόλοιπες αναρτήσεις της ενότητας
"28 Οκτωβρίου",
δες την αντίστοιχη ετικέτα στο πλάι.

Φύλλο Εργασίας για την Ειρήνη και τον Πόλεμο

Συζητώντας για τη σημασία της Ειρήνης στο Νηπιαγωγείο





Το συνοδευτικό φύλλο εργασίας (έγχρωμο)






...και στην ασπρόμαυρη εκδοχή του (για οικονομικότερη εκτύπωση)





Φύλλο Εργασίας για τα Μαθηματικά

Μαθαίνοντας για τις σημαίες του κόσμου
στο Νηπιαγωγείο


Πόσα αστέρια υπάρχουν πάνω σε κάθε σημαία;

Φύλλο Εργασίας για τα Μαθηματικά στο Νηπιαγωγείο

Σημαίες και Αστέρια

Η έγχρωμη εκδοχή




...και η ασπρόμαυρη






Η 28η Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο

Η μεγάλη μας επέτειος πλησιάζει...
Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής μας επετείου συζητάμε συνήθως για τα κεντρικά πρόσωπα του πολέμου του '40 και αναφερόμαστε - εκτός ασφαλώς από τους αφανείς ήρωες του πολέμου - στον Μπενίτο Μουσολίνι, τον Αδόλφο Χίτλερ και φυσικά στον Ιωάννη Μεταξά με το ηρωικό "ΟΧΙ". Τα ακόλουθα δύο (2) φύλλα εργασίας έχουν ως κεντρικό τους θέμα τα βασικά αυτά πρόσωπα του έπους του 1940...
(για γελοιογραφίες και άλλο εποπτικό υλικό, δες επίσης την αντίστοιχη ετικέτα
"28η Οκτωβρίου")

Φύλλα εργασίας για το Νηπιαγωγείο

(1)



(2)



26 Σεπ 2012

Η 28η Οκτωβρίου στο Νηπιαγωγείο

Μαθαίνοντας για τις σημαίες στο Νηπιαγωγείο
(βλ. άλλες σχετικές αναρτήσεις στην ετικέτα "Σημαίες"

Με αφορμή τον εορτασμό της 28 Οκτωβρίου 1940 δίνεται συχνά η ευκαιρία να συζητήσουμε για τις σημαίες των κρατών... Ακολουθεί ένα απλό φύλλο εργασίας για τις σημαίες
Ελλάδας, Γερμανίας και Ιταλίας...

Φύλλο Εργασίας για τις Σημαίες



Η αλφαβήτα του Τρύγου

Ο τρύγος στο Νηπιαγωγείο

Μια εικονογραφημένη αλφαβήτα για τον τρύγο, τα σταφύλια και το γλυκόπιοτο κρασί...

Στην ανάρτηση αυτή προτείνεται μια αλφαβητούλα σχετικά με την θεματική ενοτητα "Τρύγος" που θα μπορούσε ενδεχομένως να αξιοποιηθεί και ως πίνακας αναφοράς. Περιλαμβάνει επίσης κάποια γνωμικά και παροιμίες σχετικά με το υπό διαπραγμάτευση θέμα....








Εικονόλεξο για τον παππού για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

1η Οκτωβρίου:
Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας

Με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας Τρίτης Ηλικίας μπορούμε να επεξεργαστούμε με τα παιδιά το ακόλουθο εικονόλεξο για τον παππού.

Ένα εικονόλεξο για το Νηπιαγωγείο

"Τον παππού μου τον καλό,
πολύ πολύ τον αγαπώ"


και το συνοδευτικό φύλλο για το εικονόλεξο...


ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Google Ranking

ΟNLINE USERS

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ