Αναγνώστες

Στην περίπτωση που κάποιος από τους συνδέσμους που προτείνονται στο ιστολόγιο δεν είναι ενεργός ή είναι εσφαλμένος, μπορείτε να με ενημερώνετε είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος είτε μέσω σχολίου. Ευχαριστώ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τις οδηγίες εκτύπωσης του υλικού του ιστολογίου.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Για να αναζητήσετε θεματικές ενότητες, δείτε πρώτα στο πλάι του ιστολογίου, στο μενού ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει. Κλικάρετε δύο φορές και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Σε κάθε σελίδα μπορείτε να δείτε μέχρι 10 αναρτήσεις για το κάθε θέμα. Για να μπορέσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε Παλαιότερες Αναρτήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Σχετικά με την αναδημοσίευση:

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς, όλο το υλικό που έχει το όνομά μου και την υπογραφή του ιστολογίου "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό" είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και προς ελεύθερη προσωπική χρήση για όλους. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορική του εκμετάλλευση, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί υλικό που έχω φτιάξει εγώ για να κερδοσκοπήσει κάποιος είτε μέσω του υλικού αυτού καθεαυτού, είτε μέσω διαφημίσεων (το κείμενο το δανείστηκα από τη συνάδελφο Ιωάννα Χατσίκου).

Επίσης, παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, να αναρτήσει τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη γραμμή URL της κάθε ανάρτησης και ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ το περιεχόμενο της ανάρτησης ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ SLIDESHARE ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου από την ιστοσελίδα του Slideshare έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν μεταφερθεί πλέον στο προσωπικό μου drive ως νέοι σύνδεσμοι και βεβαίως το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Θα ήταν για μένα εξαιρετική τιμή, αν θέλατε να γίνετε μέλη στη Δημόσια Ομάδα στο Facebook που διαχειρίζομαι, με το όνομα "Μία τάξη, μία καρδιά, ένα όνειρο", για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, να γνωρίζετε τη δουλειά σπουδαίων συναδέλφων και να αναρτάτε όσες όμορφες δημιουργίες και ιδέες έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τάνια Μάνεση

https://www.facebook.com/groups/212648049523134


30 Μαΐ 2014

Ημερολόγιο Ιουνίου 2014


Ακολουθεί το ημερολόγιο
(σε ασπρόμαυρη και έγχρωμη εκδοχή) για τον Ιούνιο.

Στο ημερολόγιο περιλαμβάνονται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), η αργία του Αγίου Πνεύματος (9 Ιουνίου) και η Γιορτή του πατέρα (15 Ιουνίου - 3η Κυριακή του Ιουνίου).

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ 47 ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΔΩ

SUM4 SUM1 SUM2 SUM7
SUM6

22 Μαΐ 2014

Εισάγοντας στάμπες και καλοκαιρινές ζωγραφοσελίδες στο Tux Paint

Με την ακόλουθη ανάρτηση εξηγείται με screenshots ένας απλός τρόπος εισαγωγής clipart ως στάμπες στις υπάρχουσες συλλογές του λογισμικού Tux Paint.
Ενδείκνυται για περιπτώσεις στις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας σκηνές για θεματικές ενότητες με στάμπες που δεν συμπεριλαμβάνονται στις υπάρχουσες συλλογές του λογισμικού.
To Tux Paint μπορείτε να το βρείτε και να το κατεβάσετε από τον σύνδεσμο:
http://www.tuxpaint.org/download/windows/
(επιλέγοντας την έκδοση με τις ενσωματωμένες σφραγίδες)
Πολύ χρήσιμα βίντεο για την αξιοποίηση του λογισμικού θα βρείτε στον σύνδεσμο:
http://www.tuxpaint.org/videos/

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ από ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ
ΣΤΟ TUX PAINT
BHMA 1.
Από τον "Υπολογιστή μου" πηγαίνουμε στον τοπικό δίσκο C και βρίσκουμε την εφαρμογή Tux Paint. Αν έχουμε αποθηκεύσει σε άλλο σημείο στον υπολογιστή το λογισμικό, πρέπει να το μεταφέρουμε στον τοπικό δίσκο C (με copy - paste).



 BHMA 2.
Στη συνέχεια, βρίσκουμε από το διαδίκτυο τις εικόνες που θέλουμε να εισάγουμε. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία συλλογή για την θεματική ενότητα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, διαλέγουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Είναι σημαντικό να επιλεγούν φωτογραφίες με επέκταση .png.
(μπορούμε να μετατρέψουμε βέβαια οποιαδήποτε εικόνα σε format .png: σχετική ανάρτηση θα ακολουθήσει).

Αφού βρούμε την εικόνα από το διαδίκτυο, κλικάρουμε πάνω της για να ανοίξει το πλαίσιο (στο google εικόνες) και με δεξί κλικ πάνω στην εικόνα επιλέγουμε Αποθήκευση εικόνας ως. Στο παράθυρο που ανοίγει, πηγαίνουμε αρχικά στον τοπικό δίσκο C και με διπλό κλικ μπαίνουμε στους φακέλους του Tux Paint. Πρώτα επιλέγουμε τον φάκελο data ύστερα τον φάκελο με όνομα stamps, για να μπούμε στις συλλογές του λογισμικού και εκεί αποθηκεύουμε την εικόνα. Το ίδιο κάνουμε για όλες τις εικόνες που θέλουμε να εισάγουμε ως σφραγίδες στο Tux Paint.


 BHMA 4.
                                                                                                                
Ανοίγουμε το Tux Paint και από το μενού επιλέγουμε Σφραγίδα και με τα βέλη αναζητούμε τη συλλογή που μόλις φτιάξαμε με τις καλοκαιρινές εικόνες. Mε drag and drop μπορούμε τώρα να τις χρησιμοποιήσουμε ως σφραγίδες.


Το μέγεθος της σφραγίδας μπορούμε να το αυξομειώνουμε πατώντας την ανάλογη λειτουργία στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης του Tux Paint (όπως δείχνει το βέλος στην ακόλουθη εικόνα).
Επίσης, μπορούμε να εισάγουμε σκηνικά, όπου θα τοποθετήσουμε τις σφραγίδες ή επιπλέον ζωγραφοσελίδες για να εμπλουτίσμουμε τη συλλογή του λογισμικού.
Το Tux Paint έχει μερικά ήδη έτοιμα τα οποία εμφανίζονται κάθε φορά που επιλέγουμε μια νέα εργασία (Νέο).
Για να ενσωματώσουμε δικά μας backgrounds ή νέες ζωγραφοσελίδες (για να τις επεξεργαστούν όπως θέλουν τα παιδιά), επιλέγουμε από το διαδίκτυο colouring pages με format .png. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να δουλέψουμε καλοκαιρινές ζωγραφοσελίδες, μπορούμε να πληκτρολογήσουμε στο google εικόνες "summer colouring pages png". 

Επιλέγουμε την εικόνα που μας αρέσει και με δεξί κλικ επιλέγουμε Αποθήκευση ως. Στο παράθυρο που ανοίγει, πηγαίνουμε αρχικά στον τοπικό δίσκο C και με διπλό κλικ μπαίνουμε στους φακέλους του Tux Paint. Πρώτα επιλέγουμε τον φάκελο data ύστερα τον φάκελο με όνομα starters, για να μπούμε στις συλλογές του λογισμικού και εκεί αποθηκεύουμε την εικόνα. Το ίδιο κάνουμε για όλες τις εικόνες που θέλουμε να εισάγουμε ως ζωγραφοσελίδες στο Tux Paint.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί, έχουν αποθηκευθεί δύο ζωγραφοσελίδες με θέμα το καλοκαίρι.

Ανοίγοντας τώρα το Tux Paint και επιλέγοντας Νέο, μπορούμε να αναζητήσουμε με το βέλος τις ζωγραφοσελίδες που εισάγαμε από το διαδίκτυο και τα παιδιά να τις χρωματίσουν όπως θέλουν. 




Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν την εντολή Γέμισμα για να ζωγραφίσουν την σελίδα κομμάτι-κομμάτι ή ακόμα και να ενσωματώσουν σφραγίδες.


Άλλη μία σχετική ανάρτηση για το σχεδιαστικό πρόγραμμα Revelation Natural Art θα βρείτε στον σύνδεσμο:
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2014/05/revelation-natural-art.html

21 Μαΐ 2014

Εισάγοντας καλοκαιρινές συλλογές εικόνων και "σκηνικά" στο Revelation Natural Art

Με την ακόλουθη ανάρτηση εξηγείται με screenshots ένας απλός τρόπος εισαγωγής εικόνων για τη δημιουργία συλλογής στο Revelation Natural Art. Ενδείκνυται για περιπτώσεις στις οποίες θέλουμε να δημιουργήσουμε τις δικές μας σκηνές για θεματικές ενότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στις υπάρχουσες συλλογές του λογισμικού.

ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΣΤΟ 
REVELATION NATURAL ART


BHMA 1.
Από τον "Υπολογιστή μου" πηγαίνουμε στον τοπικό δίσκο C και βρίσκουμε την εφαρμογή Revelation Natural Art. Αν έχουμε αποθηκεύσει σε άλλο σημείο στον υπολογιστή το λογισμικό, πρέπει να το μεταφέρουμε στον τοπικό δίσκο C (με copy - paste).



 BHMA 2.
Στη συνέχεια, φτιάχνουμε μία συλλογή εικόνων στο φάκελο "Εικόνες μου": αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία συλλογή για την θεματική ενότητα ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, διαλέγουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Στο παράδειγμα το συγκεκριμένο έχουν επιλεγεί 5 φωτογραφίες και έχουν τοποθετηθεί στον υποφάκελο summer που δημιουργήθηκε στον φάκελο Εικόνες.



BHMA 3.
Πηγαίνουμε στον τοπικό δίσκο C και με διπλό κλικ μπαίνουμε στους φακέλους του Revelation Natural Art. Από τους υπάρχοντες φακέλους, κλικάρουμε τον φάκελο με όνομα Stamps.

                                             BHMA 4.
Δημιουργούμε ένα νέο φάκελο με δεξί κλικ, Δημιουργία - Φάκελος, δίνοντάς του σχετικό όνομα. Στο παράδειγμα έχει δοθεί στον φάκελο το όνομα "Συλλογή_Καλοκαίρι".

  BHMA 5.
Γυρίζοντας στον υποφάκελο summer στις "Εικόνες μου", επιλέγουμε όλες τις εικόνες και με αντιγραφή και επικόλληση τις περνάμε στον φάκελο "Συλλογή_Καλοκαίρι" που δημιουργήσαμε στα αρχεία του Revelation Natural Art.


                                               BHMA 6.

Ανοίγουμε το Revelation Natural Art και από το μενού επιλέγουμε Προβολή και μετά Επιλογή Στάμπας. Όταν ανοίξει το μενού με τις στάμπες στο δεξί μέρος της οθόνης επιλέγουμε με το βέλος τον φάκελο "Συλλογή_Καλοκαίρι" και οι φωτογραφίες εμφανίζονται στον χώρο με τις διαθέσιμες στάμπες.


                                              BHMA 7.
Σύροντας αφήνουμε τις στάμπες όπου θέλουμε στον κενό χώρο. Αν θέλουμε κάποια εικόνα να εμφανίζεται ως σταθερό background του σκηνικού μας, την επιλέγουμε απλά (χωρίς να τη σύρουμε) και κατόπιν επιλέγουμε με τη σειρά από το μενού Ζωγραφική, Στάμπα και μετά Ορισμός ως Ταπετσαρία και μετά Προσαρμογή (στα υπομενού που ανοίγουν).

ΒΗΜΑ 8.
Οι εικόνες που έχουμε βάλει στη συλλογή (συνήθως με format jpg) εμφανίζονται ωστόσο με το λευκό φόντο, αν τις σύρουμε πάνω στο σκηνικό. 
Προκειμένου να έχουμε στάμπες-φωτογραφίες χωρίς το λευκό περίγραμμα, ακολουθούμε την ακόλουθη διαδικασία: 1)επιλέγουμε από το διαδίκτυο εικόνες με format png και τις βάζουμε στον υποφάκελο summer των Εικόνων. 
Στο παράδειγμα που ακολουθεί έχουν επιλεγεί 5 φωτογραφίες με επέκταση .png.

2)επιλέγουμε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά με δεξί κλικ και κατόπιν από το παράθυρο που ανοίγει επιλέγουμε "άνοιγμα με" και διαλέγουμε κατόπιν microsoft office 2010 (για όποιον έχει τα νέα office) ή Microsoft Office Picture Manager (για όποιον έχει παλαιότερες εκδόσεις).

3)στο πρόγραμμα που βρισκόμαστε επιλέγουμε από το μενού Αποθήκευση ως και πηγαίνουμε στον φάκελο "Συλλογή_καλοκαίρι" του Revelation Natural Art, πατώντας αποθήκευση. Το ίδιο κάνουμε με όλες τις εικόνες.


4)όταν τελειώσουμε και περάσουμε όλες τις εικόνες png στον υποφάκελο των stamps του Revelation Natural Art, ανοίγουμε το λογισμικό και πηγαίνουμε στην συλλογή που φτιάξαμε.


Άλλη μία σχετική ανάρτηση για το σχεδιαστικό πρόγραμμα Tux Paint θα βρείτε στον σύνδεσμο:
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2014/05/tux-paint.html

19 Μαΐ 2014

Γλωσσικά παιχνίδια για το Καλοκαίρι: βρίσκω το αρχικό γράμμα


Η ακόλουθη ανάρτηση προτείνει 4 τετραπλές καρτέλες με γλωσσικά παιχνίδια για το αρχικό γράμμα με εποπτικό υλικό του καλοκαιριού. Οι καρτέλες εκτυπώνονται, πλαστικοποιούνται  και κόβονται και τα παιδιά ανά ομάδες παίζουν βρίσκοντας το αρχικό γράμμα και βάζοντας το μανταλάκι στη σωστή θέση.

Προτείνονται επίσης καρτέλες-παζλ (οι δύο με πίνακες ζωγραφικής) για την ανασύνθεση της λέξης καλοκαίρι, που μπορούν να αξιοποιηθούν και ως ατομικό φύλλο εργασίας.
 
 ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Γλωσσικά παιχνίδια για το καλοκαίρι
 
καλο8 καλο1 καλο2 καλο3 καλο4 καλο5 καλο6 καλο7

15 Μαΐ 2014

Διδακτική αξιοποίηση των limericks στο Νηπιαγωγείο: 3 εικονόλεξα με ληρολογήματα του Γιώργου Σεφέρη

Τα limericks, για τα οποία μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε πληροφορίες από την εξαιρετική παρουσίαση της συναδέλφου φιλολόγου Μαρίας Παπαλεοντίου στον σύνδεσμο:
είναι μικρά ποιήματα με χαρακτηριστική δομή πέντε στίχων και ομοιοκαταληξία της μορφής αα-ββ-α. Τα ποιήματα του είδους λίμερικ διηγούνται μια σύντομη ιστορία, συνήθως χωρίς ιδιαίτερο νόημα και καταλήγουν να μοιάζουν με μικρά ανέκδοτα.

Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε εξαιρετικά limericks (ληρολογήματα), τα οποία συμπεριέλαβε στο βιβλίο του "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά", τα οποία μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

Ακολούθως προτείνεται η διδακτική αξιοποίηση και προσέγγιση των ληρολογημάτων του Σεφέρη μέσα από τρία εικονόλεξα (τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις). Επειδή η δομή των limericks είναι πολύ συγκεκριμένη, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν εύκολα τα δικά τους ληρολογήματα.
Επίσης, προτείνεται ένα φύλλο για την εικαστική απόδοση και καταγραφή από την νηπιαγωγό των limericks που τα παιδιά σε ομάδες ή ατομικά μπορούν να φτιάξουν.

1. Ήτανε μια κοπέλα απ'τη Σάμο

Ήτανε μια κοπέλα απ’ τη Σάμο 
που έχωσε το δεξί της στην άμμο 
και με τ’ άλλο το χέρι 
εκρατούσε ένα αστέρι  
ετούτη η κοπέλα απ’ τη Σάμο

2. Ήτανε μια κοπέλα απ'τον Πόρο

Ήτανε μια κοπέλα απ’ τον Πόρο   
που έτρεχε να προφτάξει το βαπόρο. 
Μα μπρος στο Γαλατά δεν είχε πια λεφτά  
και γύρισε πίσω στον Πόρο.


3. Ήτανε μια κοπέλα απ'το Καλαμάκι
Ήτανε μια κοπέλα απ’ το Καλαμάκι 
που ψάρευε αχινιούς με το καμάκι. 
Μα ξάφνου ένα γουρούνι 
της μπήκε στο ρουθούνι  
και πνίγηκε η κοπέλα απ’ το Καλαμάκι.

λι6 λι1 λι3 λι4 Λι5

12 Μαΐ 2014

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Google Ranking

ΟNLINE USERS

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ