ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

19 Νοε 2013

Θεά Αθηνά και θεός Ποσειδώνας: η διαμάχη για την ονομασία της Αθήνας – Πίνακες αναφοράς για τους δύο θεούς


Με αφορμή την επεξεργασία της θεματικής ενότητας ΕΛΙΑ (25 αναρτήσεις), επεξεργαζόμαστε συνήθως τον γνωστό μύθο σχετικά με την διαμάχη μεταξύ της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης.

Ο μύθος έχει ως εξής:

Η Αθηνά και ο Ποσειδώνας διεκδικούσαν την ίδια πόλη. Ανέβηκαν λοιπόν στον βράχο της Ακρόπολης και ενώπιον των Αθηναίων αποφάσισαν ότι όποιος προσέφερε το ωραιότερο δώρο θα την αποκτούσε. Ο Ποσειδώνας χτύπησε σε μια πλευρά του λόφου με την τρίαινά του και αμέσως ανάβλυσε ένα πηγάδι. Ο λαός θαύμασε, αλλά το νερό ήταν αλμυρό σαν το νερό της θάλασσας, που κυρίευε ο Ποσειδώνας κι έτσι δεν ήταν πολύ χρήσιμο. Το δώρο της Αθηνάς ήταν ένα δέντρο ελιάς, κάτι που ήταν καλύτερο, μιας και παρείχε στην πόλη τροφή, λάδι και ξυλεία. Έτσι, κέρδισε τη μονομαχία η Αθηνά και ονόμασε την πόλη της Αθήνα.

Ακολούθως προτείνονται δύο πίνακες αναφοράς για την Αθηνά και για τον Ποσειδώνα με τα βασικά χαρακτηριστικά τους σύμβολα.

Επίσης, ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε το παζλ από έναν πάπυρο που απεικονίζει την Αθηνά και τον Ποσειδώνα, ενώ ΕΔΩ μπορείτε να βρείτε το αντίστοιχο φύλλο εργασίας με τα βασικά σύμβολα του κάθε θεού.

 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ


ΠΟ1




ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ


πο2

3 σχόλια:

  1. εντυπωσιακό ποστ.. οπως παντα.. μπραβο... όπως παντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρήσιμο υλικό οι πίνακες αναφοράς ...δίνουν πολλές δυνατότητες για δραστηριότητες και επέκταση ......
    ευχαριστουμε Τάνια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε πολύ για το πολύτιμο υλικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή