ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

10 Μαΐ 2014

Μαθηματικά παιχνίδια με τουβλάκια Lego

Η ανάρτηση που ακολουθεί, δείχνει μία ακόμα ενδιαφέρουσα πρόταση διαμόρφωσης μαθηματικών παιχνιδιών με απλά υλικά.  Είναι μία ακόμα υλοποιημένη ιδέα της συναδέλφου Γεωργίας Μουντζούρη. Την ευχαριστώ πολύ.

Μαθηματικό παιχνίδι με lego
Στόχος της δραστηριότητας είναι η αναγνώριση αριθμητικών ψηφίων και η απαρίθμηση στοιχείων ενός συνόλου (κουκκίδες).
Χρησιμοποιούμε κομμάτια lego που έχουμε στην τάξη μας, επάνω στα οποία σημειώνουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τα ψηφία 0-20. Στο διπλανό τμήμα κάθε κομματιού, σημειώνουμε τόσες κουκκίδες όσες υποδεικνύει ο αριθμός. Οι κουκκίδες χρησιμοποιούνται από τα παιδιά που δεν αναγνωρίζουν ακόμη τους αριθμούς. Έτσι, μπορούν να τις μετρήσουν, ώστε να συναρμολογήσουν τα τμήματα μεταξύ τους. Τα κομμάτια δίνονται στα παιδιά μπερδεμένα. Ζητάμε να "κουμπώσουν" τα κομμάτια μεταξύ τους ξεκινώντας από τον μικρότερο αριθμό.
Κάθε παιδί τοποθετεί ένα κομμάτι και το δίνει στον διπλανό του, έως ότου εξαντληθούν όλα τα κομμάτια. Τα παιδιά που δεν αναγνωρίζουν ακόμα αριθμούς, μετρούν τις κουκκίδες των κομματιών και βρίσκουν το επόμενο κομμάτι μ' αυτόν τον τρόπο. Κάποιες από τις επόμενες φορές ζητάμε εναλλακτικά η συναρμολόγηση ξεκινά από τον μεγαλύτερο αριθμό, ή να τοποθετήσουν συγκεκριμένους αριθμούς που αναφέρουμε κτλ.

2 σχόλια: