ΕΥΡΕΤΗΡΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

14 Μαρ 2016

"Ειρήνη": η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα - διδακτική αξιοποίηση ενός βίντεο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21 Μαρτίου), μπορούμε να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό βίντεο για την Ειρήνη, ενός παιδιού πρόσφυγα, για να μιλήσουμε για τη σημασία αναγνώρισης της διαφορετικότητας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ΕΔΩ βρίσκονται οι υπόλοιπες αναρτήσεις και ΕΔΩ οι σχετικές με τη Διαφορετικότητα.

https://www.youtube.com/watch?v=WQJhuAfVTqo





Online παιχνίδια για την ιστορία:


Συμπληρωματικό εκπαιδευτικό υλικό:

Καρτέλες για αναδιήγηση της ιστορίας της Ειρήνης 
(βάζω τα μέρη, από τα οποία πέρασε στη σωστή σειρά): χωριό, Πετροφάγοι, μεταξωτές ουρές, μουντζουρωμένα κοράκια, πλούσια πόλη, φτωχή παραγκούπολη, οικογένεια Καλόκαρδου.




Τα συναισθήματα (και αισθήματα) της Ειρήνης: οι καρτέλες με τις ενδεικτικές εκφράσεις προσώπου και τη στάση του σώματος καθώς και οι κάρτες αναφοράς μπορούν να αξιοποιηθούν σε μια συζήτηση για τα βασικά συναισθήματα της Ειρήνης και πώς αυτά αλλάζουν στη διάρκεια της ιστορίας.



Συνοδευτικές κάρτες αναφοράς 
για τα μέρη που πέρασε η Ειρήνη (μπορούν να αξιοποιηθούν για αντιστοιχίσεις εικόνας με λέξη αλλά και ομαδοποιήσεις (σε ποιο μέρος συνάντησε ποιον) κ.ο.κ.


ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 
(με αφορμή την παρακολούθηση του βίντεο)




Δραστηριότητες παραγωγής προφορικού λόγου: οι καρτέλες μπορούν να εκτυπωθούν και σε μεγαλύτερη διάσταση και τα παιδιά να εκφράζουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη γνώμη του κάθε ήρωα και πώς αυτή μπορεί να αλλάξει;
Τι θα έλεγε ο κ. Καλόκαρδος σε κάθε έναν από τους κατοίκους των πόλεων, από τις οποίες πέρασε η Ειρήνη; Τι θα έλεγε στους Πετροφάγους;
 Τι θα έλεγε στους κατοίκους της παραγκούπολης;
 Τι θα έλεγε στους κατοίκους του χωριού; κ.ο.κ.
Θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη διδακτική αξιοποίηση του παραμυθιού "Με ένα κόκκινο κουμπί" [Ελένη Μπετεινάκη], προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης του οποίου μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

1 σχόλιο:

  1. Σε χιλιοευχαριστώ για το υλικό, είναι η γιορτή που θέλω να κάνω το καλοκαίρι και ήδη έφτιαχνα πράγματα για να δουλέψουμε αλλά δεν είχα υλικό. Ευχαριστώωωωωωωωωωωωω! Τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή