Αναγνώστες

Στην περίπτωση που κάποιος από τους συνδέσμους που προτείνονται στο ιστολόγιο δεν είναι ενεργός ή είναι εσφαλμένος, μπορείτε να με ενημερώνετε είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος είτε μέσω σχολίου. Ευχαριστώ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τις οδηγίες εκτύπωσης του υλικού του ιστολογίου.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Για να αναζητήσετε θεματικές ενότητες, δείτε πρώτα στο πλάι του ιστολογίου, στο μενού ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει. Κλικάρετε δύο φορές και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Σε κάθε σελίδα μπορείτε να δείτε μέχρι 10 αναρτήσεις για το κάθε θέμα. Για να μπορέσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε Παλαιότερες Αναρτήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Σχετικά με την αναδημοσίευση:

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς, όλο το υλικό που έχει το όνομά μου και την υπογραφή του ιστολογίου "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό" είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και προς ελεύθερη προσωπική χρήση για όλους. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορική του εκμετάλλευση, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί υλικό που έχω φτιάξει εγώ για να κερδοσκοπήσει κάποιος είτε μέσω του υλικού αυτού καθεαυτού, είτε μέσω διαφημίσεων (το κείμενο το δανείστηκα από τη συνάδελφο Ιωάννα Χατσίκου).

Επίσης, παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, να αναρτήσει τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη γραμμή URL της κάθε ανάρτησης και ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ το περιεχόμενο της ανάρτησης ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

Θα ήταν για μένα εξαιρετική τιμή, αν θέλατε να γίνετε μέλη στη Δημόσια Ομάδα στο Facebook που διαχειρίζομαι, με το όνομα "Μία τάξη, μία καρδιά, ένα όνειρο", για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, να γνωρίζετε τη δουλειά σπουδαίων συναδέλφων και να αναρτάτε όσες όμορφες δημιουργίες και ιδέες έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τάνια Μάνεση

https://www.facebook.com/groups/212648049523134


16 Νοε 2014

"Οι αριθμοφάγοι": πρόταση μαθηματικής δραστηριότητας από τη Γεωργία Μουντζούρη

"Οι αριθμοφάγοι"
Ακολουθεί μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση μαθηματικού παιχνιδιού - δραστηριότητας από τη συνάδελφο Γεωργία Μουντζούρη. 
Γεωργία μου, σ'ευχαριστώ πολύ.

Οι υπόλοιπες 26 προτάσεις 
μαθηματικών δραστηριοτήτων ΕΔΩ.

Εξωγήινος Αριθμοφάγος
Ο πεινασμένος εξωγήινοι μπορούν να χρησιμοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, αλλά και -ειδικότερα- κατά την ενότητα "Διάστημα-Πλανήτες". Πρώτος στόχος εδώ, αποτελεί η αναγνώριση αριθμητικών ψηφίων (ως το 50) ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για τα παιδιά που είναι εξοικειωμένα με "μεγάλους αριθμούς" και δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε στην πρώτη δεκάδα. Σημειώνεται επίσης, ότι τα παιδιά είναι αρκετά εξοικειωμένα με τους αριθμούς έως το 31, μέσα από την καθημερινή ρουτίνα της συμπλήρωσης/γραφής της ημερομηνίας. Ο δεύτερος στόχος εξυπηρετεί τη διερεύνηση των συνδυασμών που δίνουν αθροίσματα (ως το 10).

ΥΛΙΚΑ-ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ:

-ένα κουτί από χαρτομάντηλα (που έχουμε μετατρέψει σε έναν αστείο εξωγήινο της αρεσκείας μας).

-μικρές αριθμοκάρτες.


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Παρουσιάζουμε το κουτί και τις αριθμοκάρτες στα παιδιά και ζητάμε να σκεφτούν πώς μπορούμε να παίξουμε μ' αυτόν τον εξωγήινο. Αφήνουμε να διατυπώσουν τις απόψεις τους και στη συνέχεια, θέτουμε τους όρους του παιχνιδιού. Αρχικά, τα παιδιά ταΐζουν τον αριθμοφάγο με συγκεκριμένους αριθμούς λ.χ.

-Τάισέ τον με τον αριθμό 9, τον αριθμό 13, τον αριθμό 25 κτλ.-Τάισέ τον με τον πιο μικρό αριθμό/μεγάλο αριθμό που έχουμε εδώ.

-Τάισέ τον με τον αγαπημένο σου αριθμό και πες μας ποιος είναι.

Σε μελλοντικές δράσεις, καλούμε τα παιδιά να ταΐσουν τον εξωγήινο με αθροίσματα που δίνουν διάφοροι συνδυασμοί. Για παράδειγμα, "ο εξωγήινος πεινά πολύ και θέλει να φάει τον αριθμό που προέρχεται αν προσθέσουμε το 5 και το 3, το 2 και το 4" κτλ.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος γίνεται με την επίδειξη της αριθμοκάρτας στα υπόλοιπα παιδιά, πριν ο παίκτης τη ρίξει στο στόμα του εξωγήινου.ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ:

-Δεν ονομάζουμε εμείς τον αριθμό που θέλει να φάει ο εξωγήινος αλλά ένα παιδί.

-Ο παίκτης επιλέγει μόνος του και ονομάζει την αριθμοτροφή του εξωγήινου.

-Ο παίκτης κλείνει τα μάτια του και τοποθετούμε στην παλάμη του έναν αριθμό τον οποίο πρέπει -όταν ανοίξει τα μάτια του- να αναγνωρίσει πριν ταΐσει τον εξωγήινο.

-Τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν τις αριθμοκάρτες αλλά γράφουν όπως μπορούν τον αριθμό που αναφέρουμε, στη συνέχεια τον κόβουν και ταΐζουν τον εξωγήινό τους.Γεωργία Μουντζούρη
MEd, Υποψήφια Διδάκτορας Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
4ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης

1 σχόλιο:

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ 2!!!

ΚΟΡΙΤΣΙ ΧΑΘΗΚΕΣ! ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ! ΦΙΛΙΑ!

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Google Ranking

ΟNLINE USERS

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ