Αναγνώστες

Στην περίπτωση που κάποιος από τους συνδέσμους που προτείνονται στο ιστολόγιο δεν είναι ενεργός ή είναι εσφαλμένος, μπορείτε να με ενημερώνετε είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος είτε μέσω σχολίου. Ευχαριστώ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τις οδηγίες εκτύπωσης του υλικού του ιστολογίου.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Για να αναζητήσετε θεματικές ενότητες, δείτε πρώτα στο πλάι του ιστολογίου, στο μενού ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει. Κλικάρετε δύο φορές και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Σε κάθε σελίδα μπορείτε να δείτε μέχρι 10 αναρτήσεις για το κάθε θέμα. Για να μπορέσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε Παλαιότερες Αναρτήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Σχετικά με την αναδημοσίευση:

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς, όλο το υλικό που έχει το όνομά μου και την υπογραφή του ιστολογίου "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό" είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και προς ελεύθερη προσωπική χρήση για όλους. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορική του εκμετάλλευση, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί υλικό που έχω φτιάξει εγώ για να κερδοσκοπήσει κάποιος είτε μέσω του υλικού αυτού καθεαυτού, είτε μέσω διαφημίσεων (το κείμενο το δανείστηκα από τη συνάδελφο Ιωάννα Χατσίκου).

Επίσης, παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, να αναρτήσει τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη γραμμή URL της κάθε ανάρτησης και ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ το περιεχόμενο της ανάρτησης ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ SLIDESHARE ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου από την ιστοσελίδα του Slideshare έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν μεταφερθεί πλέον στο προσωπικό μου drive ως νέοι σύνδεσμοι και βεβαίως το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Θα ήταν για μένα εξαιρετική τιμή, αν θέλατε να γίνετε μέλη στη Δημόσια Ομάδα στο Facebook που διαχειρίζομαι, με το όνομα "Μία τάξη, μία καρδιά, ένα όνειρο", για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, να γνωρίζετε τη δουλειά σπουδαίων συναδέλφων και να αναρτάτε όσες όμορφες δημιουργίες και ιδέες έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τάνια Μάνεση

https://www.facebook.com/groups/212648049523134


10 Ιαν 2014

Μαθαίνοντας για τα Κάστανα στο Νηπιαγωγείο: 15 χρήσιμες συνδέσεις, τραγούδια και παραμύθι


Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης για το κάστανο του Χειμώνα με 25 χρήσιμες συνδέσεις για κατασκευές και επιπλέον βιωματικές δράσεις, προτείνονται ακολούθως άλλες 15 χρήσιμες συνδέσεις με κατασκευές, με έμφαση στο θεατρικό παιχνίδι και στη δραματοποίηση, με χρήση εποπτικού υλικού και καρτών αναφοράς με κάστανα. 

Επιπλέον, δίνεται η διασκευή ενός πολύ όμορφου ισπανικού τραγουδιού για το κάστανο (στο πρώτο ισπανόφωνο βίντεο) και η μετάφραση ενός ενδιαφέροντος σχετικού παραμυθιού (στο δεύτερο ισπανόφωνο βίντεο).

 
1.
http://www.manualidadesinfantiles.org/titeres-con-castanas
(ανθρωπάκια από κάστανα)
2.
http://historiasdemicole.blogspot.gr/2009/11/bolso-de-castana.html
(υπέροχη κατασκευή: τσαντάκι σε σχήμα κάστανο)
3.
http://www.maestrasilvia.com/maestros-infantil-primaria/recursos-materiales/recursos-asamblea/el-otono/
(κατασκευή για ομαδικά παιχνίδια: το κάστανο που τα τρώει όλα).

Συνοδευτικά πατρόν στον σύνδεσμο:
4.
http://www.maestrasilvia.com/wp-content/uploads/2010/10/otono.pdf
5.
http://charolans.blogspot.gr/2011/10/castana-movil.html
(κάστανο με κινούμενα άκρα - με διπλόκαρφο - μόνο φώτο)
6.
http://aulavirtualdeayl.blogspot.gr/2012/11/poemas-y-praxias-con-castanas.html
(ζάρι και κάρτες με κάστανα για παιχνίδια τοποθέτησης της γλώσσας - προτείνεται ως παιχνίδι για την παράλληλη εξάσκηση στη σωστή άρθρωση)
7.
http://www.chiquitajos.com/marioneta-de-castana/
(μαριονέτα-κάστανο)
8.
http://cuatroinfantilzorelle.blogspot.gr/2013/11/familias-ya-estan-aqui-las-fotos-del.html
(στεφανάκι και κατασκευή ανθρωπάκι-κάστανο)
9.
http://mentamaschocolate.blogspot.gr/2012/10/actividad-castanas.html
(ασπρόμαυρες κάρτες με κάστανα - ιδανικές ως κάρτες συναισθηματικής αγωγής)
10.
http://soniaeducadorainfantil.files.wordpress.com/2012/10/castac3b1a-otoc3b1.jpg
(απλή δισδιάστατη κατασκευή με δακτυλομπογιά και βαμβάκι)
11.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5577.html
(πίνακας αναφοράς για το καφέ χρώμα από το καφέ του κάστανου και του καστανού)
12.
http://laikiparadosi.blogspot.gr/2011/11/blog-post_04.html
(πολύ ενδιαφέρον σύνδεσμος για τον καστανά και τα κάστανα, μπορεί να αξιοποιηθεί και στο πλαίσιο συζήτησης για τα παραδοσιακά επαγγέλματα)
13.
http://astropeleki.wordpress.com/2009/11/25/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/
(το τραγούδι του καστανά - και άλλα παιδικά τραγούδια για τον Χειμώνα από την Ευδοκία)
14.
http://www.youtube.com/watch?v=tsyLOgGfalY&feature=related
(άλλο ένα τραγούδι για τον καστανά)

Οι στίχοι έχουν ως εξής:

Μέσα στη βαρυχειμωνιά
τώρα που κάνει κρύο
με την φουφού μου στη γωνιά
περνάω μεγαλείο.

Έχω κάστανα στη πένα, κάστανα ξεροψημένα.
Μέσα ζάχαρη γλυκά τα κάστανα που ψήνω,
μ’ ένα φραγκάκι μοναχά τέσσερα αμέσως δίνω.
Στα κορίτσια δεν την χάνω, δίνω κι ένα παραπάνω.

Πήγαινε μια στο σινεμά και στάθηκε μπροστά μου.
Τα κάστανά σου είναι ωμά, μου είπε, καστανά μου.
Φούρνος μ’ έκανε να γίνω και μαζί της να τα ψήνω.


15.
Σύνδεσμος με ισπανικό τραγούδι και βίντεο για τα κάστανο και τον καστανά
http://www.youtube.com/watch?v=XXOcuH-lJT4

Στην ελληνική εκδοχή θα μπορούσε να είναι:
Καστανάκι, καστανάκι, τι θες να ψηθείς;
Πήδα, πήδα, πήδα, πήδα, για να μην καείς.

Καστανά μου, καστανά μου δίπλα στην φουφού,
πρόσεξε πολύ σου λέω για να μην καείς.

Ακολουθεί ένας σύνδεσμος με ένα υπέροχο ισπανικό παραμύθι. Η μετάφραση του παραμυθιού έχει γίνει έτσι, ώστε κάθε παράγραφος να αντιστοιχεί σε μία σελίδα του βιβλίου.

http://www.youtube.com/watch?v=m5wz74RxCLg
Αυτή είναι η ιστορία μας πολύ καλής κυρίας (της....δίνουμε ό,τι όνομα θέλουμε ή το δίνουν τα παιδιά) που πουλούσε κάστανα και που όλα τα παιδιά στην γειτονιά την αγαπούσαν πολύ, γιατί ακόμα και όταν δεν είχαν χρήματα να της δώσουν, εκείνη πάντα τους έδινε να φάνε κάστανα.

Επίσης, την αγαπούσαν γιατί συχνά-πυκνά τα φώναζε στο σπίτι της και τους έλεγε υπέροχα παραμύθια. Τότε, εκείνα έκλειναν τα μάτια τους και "ζούσαν" το παραμύθι.

Η (όνομα) περίμενε κάθε χρόνο με μεγάλη ανυπομονησία να έρθει το φθινόπωρο, τότε που τα φύλλα των δέντρων κιτρινίζουν και ο άνεμος φυσάει δυνατά, κάνοντάς τα να θροΐζουν.

Ήταν η εποχή που φορώντας την μακριά ριγέ της φούστα και τη σκούρα της μπλούζα και έχοντας στο κεφάλι δεμένο το κόκκινο μαντήλι της, έπαιρνε σιγά σιγά τη θέση της στη γωνιά του δρόμου, καθισμένη στην καρέκλα.

Η μυρωδιά των ροδοψημένων κάστανων ήταν μοναδική και η καλή κυρά-.... φώναζε στους περαστικούς: "Αγοράστε, παρακαλω, αγοράστε ζεστά ξεροψημένα κάστανα...."

Το βραδάκι, όταν το κρύο του χειμώνα γινόταν τσουχτερό, η κυρά-.... γύριζε στο σπιτάκι της, το μικρό μα καθαρό, και άρχιζε να ετοιμάζει τα κάστανα για την επόμενη μέρα.

Περίμενε με αγωνία να έρθει η γιορτή όλων των Αγίων, για να πουλήσει πολλά κάστανα και να βγάλει λίγα περισσότερα χρήματα, γιατί αυτή ήταν η μέρα του χρόνου που όλοι γιόρταζαν, μαγειρεύοντας φαγητά και γλυκά με κάστανα.

Όμως, μία μέρα πριν την μεγάλη γιορτή, μια κακιά γυναίκα, μάγισσα ίσως να ήταν, μπήκε μέσα στο σπιτάκι της και της έκλεψε όλα της τα κάστανα, φεύγοντας τρέχοντας, χωρίς να την πάρει κανένας είδηση.

Δεν ήταν μάγισσα....Ήταν μια γυναίκα που επίσης πουλούσε κάστανα στην γειτονιά και που ζήλευε πάρα πολύ την καλή κυρά-...., επειδή τα παιδιά την λάτρευαν, ενώ σε εκείνη ούτε μιλούσαν, ούτε χαμογελούσαν...

Πόσο στενοχωρημένη ήταν η καλή κυρά-.... Πού θα έβρισκε τώρα κάστανα; Έκλαιγε και έκλαιγε, καθισμένη δίπλα στην φωτιά, μέχρι που την πήρε ο ύπνος.

Τα παιδιά γυρίζοντας από το σχολείο πέρασαν όπως κάθε μέρα να πάρουν κάστανα και βλέποντας ξαφνιασμένα ότι η καλή κυρά δεν ήταν στη συνηθισμένη θέση της, έτρεξαν όλο αγωνία στο σπίτι της.

Την βρήκαν να κλαίει, κουρασμένη και ξυλιασμένη από το κρύο. Εκείνη τους διηγήθηκε τι είχε συμβεί και τα παιδιά πήραν την απόφαση να σπάσουν τους κουμπαράδες τους και με τα χρήματα που είχαν αποταμιεύσει αγόρασαν για την αγαπημένη τους κυρά... ένα σακούλι ωμά κάστανα.

Πόσο ευτυχισμένη ήταν τώρα η.... βλέποντας όλα αυτά τα κάστανα που της έφεραν τα παιδιά. "Είστε τα καλύτερα παιδιά του κόσμου!", τους είπε ζεστά αγκαλιάζοντάς τα.

Στο μεταξύ, η άλλη, η ζηλιάρα και... κλέφτρα, έψηνε τα κλεμμένα κάστανα. Ξαφνικά, τα κάστανα άρχισαν να χορεύουν σαν τρελά και να κάνουν σάλτα στον αέρα, κατρακυλώντας στον δρόμο, ενώ ο κόσμος, μεγάλοι και παιδιά, έτρεχε τρομαγμένος.

"Αυτό θα πρέπει να είναι η τιμωρία μου, επειδή φάνηκα ζηλιάρα και κλέφτρα", σκέφτηκε. Αποφασισμένη να ζητήσει συγγνώμη, πήγε στην καλή κυρά.... που αμέσως την συγχώρεσε και έγιναν από τότε αχώριστες φίλες.

Τα παιδιά αγόραζαν τώρα κάστανα και από εκείνη, πλησιάζοντάς την πάντα με ένα ζεστό χαμόγελο. Και εκείνη χαμογελούσε και ήταν πολύ πολύ ευτυχισμένη.

1 σχόλιο:

hamomilaki Anthemis είπε...

Τα κάστανα τα δημοσιεύσαμε και εδώ:
http://www.hamomilaki.blogspot.gr/2014/01/o-kastanas-sto-nipiagogeio.html

Πολύ καλή δουλειά :)

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Google Ranking

ΟNLINE USERS

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ