Αναγνώστες

Στην περίπτωση που κάποιος από τους συνδέσμους που προτείνονται στο ιστολόγιο δεν είναι ενεργός ή είναι εσφαλμένος, μπορείτε να με ενημερώνετε είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος είτε μέσω σχολίου. Ευχαριστώ.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΥΛΙΚΟΥ

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί θα βρείτε τις οδηγίες εκτύπωσης του υλικού του ιστολογίου.
http://taniamanesi-kourou.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

Για να αναζητήσετε θεματικές ενότητες, δείτε πρώτα στο πλάι του ιστολογίου, στο μενού ΕΤΙΚΕΤΕΣ. Διαλέξτε το θέμα που σας ενδιαφέρει. Κλικάρετε δύο φορές και στην οθόνη που θα εμφανιστεί, δείτε όλες τις σχετικές αναρτήσεις. Σε κάθε σελίδα μπορείτε να δείτε μέχρι 10 αναρτήσεις για το κάθε θέμα. Για να μπορέσετε να δείτε και τις υπόλοιπες αναρτήσεις για το θέμα που σας ενδιαφέρει, επιλέξτε Παλαιότερες Αναρτήσεις.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ (ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ)

Σχετικά με την αναδημοσίευση:

Αγαπητοί συνάδελφοι και γονείς, όλο το υλικό που έχει το όνομά μου και την υπογραφή του ιστολογίου "Δραστηριότητες, παιδαγωγικό και εποπτικό υλικό για το Νηπιαγωγείο & το Δημοτικό" είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και προς ελεύθερη προσωπική χρήση για όλους. Ωστόσο απαγορεύεται η εμπορική του εκμετάλλευση, δηλαδή να χρησιμοποιηθεί υλικό που έχω φτιάξει εγώ για να κερδοσκοπήσει κάποιος είτε μέσω του υλικού αυτού καθεαυτού, είτε μέσω διαφημίσεων (το κείμενο το δανείστηκα από τη συνάδελφο Ιωάννα Χατσίκου).

Επίσης, παρακαλώ όποιον θέλει να κάνει αναφορά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, να αναρτήσει τον ΣΥΝΔΕΣΜΟ από τη γραμμή URL της κάθε ανάρτησης και ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣΙΟ το περιεχόμενο της ανάρτησης ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ - ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΗ. Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ SLIDESHARE ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ

Όλες οι αναρτήσεις του ιστολογίου από την ιστοσελίδα του Slideshare έχουν επικαιροποιηθεί και έχουν μεταφερθεί πλέον στο προσωπικό μου drive ως νέοι σύνδεσμοι και βεβαίως το υλικό είναι διαθέσιμο δωρεάν.

Θα ήταν για μένα εξαιρετική τιμή, αν θέλατε να γίνετε μέλη στη Δημόσια Ομάδα στο Facebook που διαχειρίζομαι, με το όνομα "Μία τάξη, μία καρδιά, ένα όνειρο", για να ενημερώνεστε για τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις, να γνωρίζετε τη δουλειά σπουδαίων συναδέλφων και να αναρτάτε όσες όμορφες δημιουργίες και ιδέες έχετε. Σας ευχαριστώ πολύ.

Τάνια Μάνεση

https://www.facebook.com/groups/212648049523134


15 Μαΐ 2014

Διδακτική αξιοποίηση των limericks στο Νηπιαγωγείο: 3 εικονόλεξα με ληρολογήματα του Γιώργου Σεφέρη

Τα limericks, για τα οποία μπορείτε να βρείτε και να κατεβάσετε πληροφορίες από την εξαιρετική παρουσίαση της συναδέλφου φιλολόγου Μαρίας Παπαλεοντίου στον σύνδεσμο:
είναι μικρά ποιήματα με χαρακτηριστική δομή πέντε στίχων και ομοιοκαταληξία της μορφής αα-ββ-α. Τα ποιήματα του είδους λίμερικ διηγούνται μια σύντομη ιστορία, συνήθως χωρίς ιδιαίτερο νόημα και καταλήγουν να μοιάζουν με μικρά ανέκδοτα.

Ο Γιώργος Σεφέρης έγραψε εξαιρετικά limericks (ληρολογήματα), τα οποία συμπεριέλαβε στο βιβλίο του "Ποιήματα με ζωγραφιές σε μικρά παιδιά", τα οποία μπορείτε να βρείτε στον σύνδεσμο:

Ακολούθως προτείνεται η διδακτική αξιοποίηση και προσέγγιση των ληρολογημάτων του Σεφέρη μέσα από τρία εικονόλεξα (τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν σε επόμενες αναρτήσεις). Επειδή η δομή των limericks είναι πολύ συγκεκριμένη, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν εύκολα τα δικά τους ληρολογήματα.
Επίσης, προτείνεται ένα φύλλο για την εικαστική απόδοση και καταγραφή από την νηπιαγωγό των limericks που τα παιδιά σε ομάδες ή ατομικά μπορούν να φτιάξουν.

1. Ήτανε μια κοπέλα απ'τη Σάμο

Ήτανε μια κοπέλα απ’ τη Σάμο 
που έχωσε το δεξί της στην άμμο 
και με τ’ άλλο το χέρι 
εκρατούσε ένα αστέρι  
ετούτη η κοπέλα απ’ τη Σάμο

2. Ήτανε μια κοπέλα απ'τον Πόρο

Ήτανε μια κοπέλα απ’ τον Πόρο   
που έτρεχε να προφτάξει το βαπόρο. 
Μα μπρος στο Γαλατά δεν είχε πια λεφτά  
και γύρισε πίσω στον Πόρο.


3. Ήτανε μια κοπέλα απ'το Καλαμάκι
Ήτανε μια κοπέλα απ’ το Καλαμάκι 
που ψάρευε αχινιούς με το καμάκι. 
Μα ξάφνου ένα γουρούνι 
της μπήκε στο ρουθούνι  
και πνίγηκε η κοπέλα απ’ το Καλαμάκι.

λι6 λι1 λι3 λι4 Λι5

5 σχόλια:

Λία Μαντέσου είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ -ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ.

Μαρία Χατζηπαναγιώτου είπε...

ΦΙΛΕΝΑΔΑ, ΩΣ ΚΟΠΕΛΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΟΥ! ΤΕΛΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ! ΚΑΛΗΜΕΡΑ! (ΘΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ!)

Magiko Kapelo είπε...

Πάνω στην ώρα Τάνια μου!!!
Αυτόν τον καιρό σκεφτόμουν να δέσω το ποίημα για τη Σάμο με το θέμα που ασχολιόμαστε!!!
Σ' ευχαριστώ!!!

Maro Oikonomou είπε...

Πολύ όμορφα Τάνια! Δεν τα γνώριζα, μπράβο! Καλό Σαββατοκύριακο!

Nina είπε...

ΤΑ ΛΙΜΕΡΙΚ Η ΤΡΕΛΛΑ ΜΟΥ!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΑΝΙΑ!!!!!!!!!!!1

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Google Ranking

ΟNLINE USERS

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ